Tárhely és domain fenntartás költsgégei

Nagyon sok cég kínál tárhely szolgáltatást, valamint domain regisztráció és fenntartási lehetőséget. Egy honlap esetében a kettő együtt jár de nem feltétlenül kell ugyanazon szolgáltatótól igénybe venni, bár vannak előnyei. Személy szerint szoktam javasolni ha nincs különösebb oka akkor célszerű mindkét szolgáltatást ugyan annál a cégnél igénybe venni.

Domain regisztráció és fenntartás díja

Minden legfelsőbb szintű domain névért fizetni kell! A legfelsőbb szint azt jelenti, hogy sajatdomain.valami. A "sajatdomain"-t a szabadon elérhető lehetőségek közül te választod (bizonyos szabályok szerint), a "valami" pedig a tartományt jelöli. Utóbbi ma már nagyon sokféle lehet, de alapvetően utal a jellegére. Mivel ez világszinten koordinált, így minden országnak (aki csatlakozik ehhez a szervezethez) van önálló tartománya. Magyarország esetében ez a .hu. A .com egy általános - nem országhoz köthető - tartomány melyet nem csak Magyarországon lehet regisztrálni, de az országspecifikus tartományok regisztrálásának lehetősége is országonként eltérhet. Például vannak olyan tartományok, melyeket csak akkor regisztrálhat valaki ha abban az országban lakik, vagy hivatalosan tevékenykedik.

A .hu esetében van egy olyan szabály, hogy regisztrálni (első alkalommal) csak két évre lehet, majd a harmadik évtől van lehetőség az éves megújításra. A regisztráció 3-4.000 forint szolgáltatótól és üzleti modelltől függően, míg a megújítás 2-3.000 forint de a nagy átlag a bruttó 2.500/év.

Tárhely éves költsége

Mint arról már volt szó, egy tárhely úgynevezett webszervereken kerül kialakításra. Mivel egy szerver csak ritkán szolgál ki egyetlen egy weboldalt ésszerű a költségeket megosztani a használók között

Az ilyen "megosztott" tárhelyeket hívjuk osztott tárhelynek. Itt a rendelkezésre álló erőforrások szintén megosztottan kerülnek felhasználásra. Egy átlagos méretű osztott tárhely költsége - szintén szolgáltatótól és üzleti modelltől függően - 5.000 és 10.000 forint között elérhető. Létezik ennél olcsóbb és drágább megoldás is de ezek a számok általánosságban megállják a helyüket.

Mi kerül ezen ennyibe?

Ha valakit összezavarna "tárhely" kifejezés és az otthoni adattárolókra (merevlemez, flash meghajtók) és azok méretükhöz képest relatív alacsony árukra gondol az ne feledje, hogy itt egyrészt nem otthoni felhasználású alkatrészekről van szó, másrészt ez egy szolgáltatás aminek csak egy része a fizikai alkatrész. Ahhoz, hogy egy-egy honlap gondtalanul működjön még nagyon sok minden szükséges, például klimatizált helység, redundáns áramellátás, biztonsági mentések és nem utolsósorban a szaktudás.

A fentiekből jól látszik, hogy mennyibe kerül ma egy weboldal költségének az a része, hogy elérhető legyen az év minden napján. Természetesen ezeket a szervereket is szokták karbantartani így majdnem minden esetben olyan vállalást tesznek a szolgáltatók, hogy az év bizonyos százalékában garantálják a rendelkezésre állást. Ezt szokás 9-esekben kifejezni. Például egy 99,9% (három kilences) azt jelenti hogy az év 8.760 órájából durván 8 óra és 45 perc a kiesési idő, azaz amikor nem elérhető a webszerver és az azon futtatott (tárolt) weboldalak. A "négy kilences" esetében ez az idő alig több mint 52 perc. Elmondható, hogy egy átlagos webszerver minimum 99,5 százalékban elérhető. Természetesen azt, hogy egy adott weboldalnak mi az elégséges mindig egyedileg kell elbírálni, de véleményem szerint egy céges bemutatkozó honlapnak bőven elegendő.