Egy weboldal költségei

Egy weboldal költségeit alapvetően két dolog határozza meg, úgy hogy akkor nézzük is melyik ez a három:

A honlap elkészítésének díja
Egy honlap nem más, mint fájlok megfelelően rendszerezett csoportja egy olyan számítógépen amit bármikor el lehet érni az interneten keresztül. Ezt a számítógépet hívjuk "tárhelynek". Aki készíti a honlapot az tudja, hogy milyen fájlok szükségesek, azokat hogyan kell rendszerezni, valamint azt is miként kell a megjelenítendő tartalmat - szövegeket, képeket - elhelyezni ezekben a fájlokban.
bővebben
Tárhely és domain fenntartás
Egy honlapot bármikor és egy időben egyszerre több látogatónak is el kell tudni érni, így ezeknek a számítógépeknek sokkal nagyobb terhelést kell elviselniük mint az otthoni gépünknek, így ezeket más (jobb minőségű és drágább) anyagokból építik és szervernek hívjuk. A szerverekre speciális szoftvereket telepítenek, hogy igazi webszerverek lehessenek, azaz elsődleges feladatuk a weboldalak kiszolgálása.
A tárhely egy ilyen webszerver háttértárolóin kialakított külön terület. Az ilyen tárhelyet "osztott tárhelynek" hívjuk. Legfőbb jellemzője, hogy a rendelkezésre álló erőforrásoknak (és azok költségeinek!) csak egy bizonyos részét használjuk.
A domain név egy emberek számára könnyen megjegyezhető egyedi azonosító. Azért, hogy egyedi is maradjon bizonyos szabályrendszer és hierarchia szerint lehet használni. Ezeket minden országban egy adott szervezet felügyeli és biztosítja díj ellenében a fenntartást.

Mint említettem "alapvetően" ez a két legmeghatározóbb tétel költség szempontjából. Mivel gyakran szoktam az autókhoz hasonlítani a honlapokat így mindenképpen meg kell említeni a harmadik tételt is ami nem más, mint a:

Karbantartás
Ahogyan az autóknál is "költségként" tekintünk a karbantartásra, úgy a honlapok esetében is számolni kell vele. Sok párhuzam vonható, de megemlítenék egy ellentétet. Annak ellenére, hogy egy autóra rendszeresen költünk használat közben, azaz karbantartjuk, annak az idő múlásával mégis csökken az értéke. Ezzel szemben egy honlap a folyamatos karbantartást azzal hálálja meg, hogy növekszik az értéke.
A karbantartás további két típusra bontható. A biztonsági karbantartásra (biztonsági karbantartásra csak dinamikus weboldalak esetén van szükség) és a funkcionális és tartalmi fejlesztésekre. A biztonságról a legjobb megfogalmazás egy ismerősömtől így hangzik:
A honlap olyan mint a hobbi kert. Ha nem gondozod előbb-utóbb felveri a gaz és a szomszédok odahordják a szemetet!
Bővebben a karbantartásról

De mégis, mennyibe kerül?

Ha azonban te is egy "De mégis...", vagy "De én akkor is tudni akarom...." típusú ember vagy, akkor kattints az alábbi képre és megtudhatod, hogy egy hatékony és konkrét honlap mégis mennyibe kerül!

ide kattints: Digitális Futószalag logója